сряда, 2 май 2012 г.

Нова година 2017 в София

Всяка Нова година се очаква с надежда, с вяра, че ще бъде по-добра, по-плодородна и по-здрава от предишната. Месеци преди настъпването на 2017 година започвате да правите планове и да обсъждате възможностите за посрещането на празника. Ако не може да отделите достатъчно време, за да пътувате, ако работата не Ви позволява да се откъснете от обичайния ритъм, не се разочаровайте. Подгответе се и знайте, че и в София възможностите за празнуване и посрещане на 2017 година не са малко. Ако живеете извън София, това е подходящото време де посетите столицата. Погледнете на града не като на забързан, натоварен и вечно пулсиращ град, а като на място, населявано от древни времена от различни племена и култура, следите на които се преплитат и до днес по уникален и вълнуващ начин.


Горещи предложения за посрещане на нова година в София:
В момента няма изгодни оферти. >>> Опитайте някоя от останалите дестинации <<<

Живописно е самото разположение на София, в полите на отрупаната през зимата със сняг планина Витоша. Още в древността градът е привличал различни племена и народи поради стратегическото си местоположение, През територията на града още в древността минават важни пътища, свързващи Адриатика и Средна Европа с Егейско и Черно море, както и с Близкия изток. През София минават няколко малки реки, както и най-дългата река в България - Искър. Друга причина, която привлича различни племена от дълбока древност е наличието на минерални и термални извори. Най-древните следи в града датират от около 5000 г. пр.н.е. София е един от най-древните градове в Европа, възниква през 7-ми в.пр.н.е. като тракийски град под името Сердика. Едно от най-забележителните места от римската епоха е ротондата Свети Георги, която се намира близо до днешния ЦУМ. Счита се, че в София /с тогавашно име Сердика/ е родена Света Елена, императрицата, майка на император Константин Велики, пръв провъзгласил християнството за официално религия в Римската империя. Друг забележителен паметник от византийската епоха е църквата „Света София”, на входа на която са открити останки от голяма гробница. Оттук идва и името на града. Сердика е бил любимият град на император Константин, който искал да премести столицата си от Рим тук. Дворецът му се намирал на днешните улици „Позитано” и „Леге”, който по-късно се е превърнал в дворец на Севастократор Калоян. През 9-ти в. хан Крум присъединява Сердика към Българската държава, когато се налага българското име Средец. В документите на Османската империя градът се среща вече с името София. След Освобождението през 1879 г. настава спор за името на града. Създава се комитет от известни личности, повечето от които избират името Средец  В крайна сметка се налага името на руската администрация и новата столица започва официално да се нарича София.


Всяка година, в навечерието на новогодишната нощ пред църквата „Св.Александър Невски” се организира тържествено празнуване на Новата година. Със сигурност ще се потопите в еуфорията на посрещането на 2017 година с много други хора пред величествения храм. Катедралният храм  „Александър Невски” е най-големият и единствен 5-корабен храм в България. Построен е през 1012 г. в чест на Освобождението на България от османска власт. Храмът е един от най-значимите архитектурни шедьоври на Балканите. Катедралата може да побере до 5000 души.  При построяването на църквата са използвани само качествени и значително скъпи строителни материали, италиански мрамори с различни цветове, бразилски оникс, алабастър и др.Най-високият купол е 45 м висок. На купола със златни букви е изписана молитвата „Отче наш”.В криптата на църквата е една от най-големите в България колекция от древни икони.”
Пред самата църква на площада в новогодишната нощ се организира пищно празненство с много музика, богата фолклорна програма. Защо да не станете част от веселието, заедно с много други празнуващи хора, да се порадвате на фойерверките, зарята и така тържествено да посрещнете Новата 2017 година.

Добавете вашата обява в секцията "Горещи предложения за посрещане на нова година в София". Кликнете тук за повече информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще се радваме да чуем и Вашето мнение за тази дестинация. Очакваме коментарите Ви тук.