сряда, 2 май 2012 г.

Нова година 2017 във Велико Търново

Ако сте решили да посрещнете Новата 2017 г в България в красиво и романтично място, изберете Велико Търново. Старата българска столица ще Ви очарова с живописно разположение,  многобройните исторически забележителности, носещи величието и романтиката на една отминала епоха.
Градът е живописно разположен на хълмовете Трапезица и Царевец, в подножието на които  протича река Янтра. Градът достига своя разцвет, когато става столица на Второто българско царство. През 1187 г след успешното въстание на Асен и Петър, Търново става столица на новата българска държава.
Ако посещавате Велико Търново за посрещането на 2017 г, не пропускайте да се разходите на Царевец. На този хълм са били разположение царският дворец и българската патриаршия. На другия хълм в града Трапезица са се намирали къщите ни висшите духовници и на болярите, както и много църкви. Между двата хълма е известната Асенова махала, живописно разположена края рака Янтра. Тази махала е била популярна като квартала на занаятчиите. Двата хълма Царевец и Трапезица са били оградени от здрави крепости стени. Асенова махала, както и кварталът на чужденците, също са били защитени от крепостни стени. Когато през 1393 г. османските завоеватели завладяват града, Велико Търново е изпепелен. Чак през Възраждането градът започва своя нов културен, политически и икономически подем.

Горещи предложения за посрещане на нова година във Велико Търново:
В момента няма изгодни оферти. >>> Опитайте някоя от останалите дестинации <<<

Днес на Царевец могат да се видят останки от двореца, патриаршията и сложната укрепителна система, защитаваща достъпа до града. Комплексът е бил защитен от четири порти с кули над тях. Пред първата порта е имало подвижен дървен мост. А до най-вътрешната порта са били разположени казармите на охраната. Дворецът на царя е разположен върху площ от 2872 кв м. Отвън дворецът впечатлява със солидните крепостни стени, а вътре е украсен с великолепни и изящни стенописи.  Най-богато украсени са Тронната палата и личните покои на царя. На самия връх на Царевец се извисява Патриаршията, което символизира надмощието на църковната власт над светската.. В средата на вътрешния двор се извисява храмът „Възнесение Господне”. При разкопки в крепостта са открити основите на около 500 жилищни сгради. Пред периода на Второто българско царство тук е имала 23 църкви и 4 градски манастира, чиито фасади са били изографисани в характерния и изящен живописен стил, а вътрешността им е била покрита с красиви фрески.
Една от най-големите атракции на града е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”, който е уникален не само за България, но и за Европа. Ако имате късмета да присъствате на този спектакъл, ще се потопите в разноцветни светлини, лазери, църковни камбани и драматична музика. На техния фон се пресъздава величието и трагедията на Второто българско царство от периодите на възход до изпепеляването му.
Градът се свързва и заседаването на Първото Велико Народно събрание след Освобождението на България. Днес тази сграда е превърната в музей.
Едно от най-красивите места в града, което не трябва да пропускате е Самоводската чаршия, оформена през 19-ти в. Тя включва две улички със занаятчийски и търговски дюкяни, ханове, работилници. Днес тук ще видите многобройни действащи дюкяни, където майстори-занаятчии продължават да практикуват характерни за региона занаяти. Това е едно от най-романтичните места, превърнало се във визитна картичка на града. Оттук може да си купите автентичен сувенир, да се снимате в оригинална работилничка.
Други места, които заслужават Вашето внимание са ханът на Хаджи Николи, разположен в края на Самоводската чаршия, Къщата с маймунката, построена от известния възрожденски строител Кольо Фичето и още много други.
Не пропускайте и една от най-красивите църкви „Св.Четиридесет мъченици”, царската църква от времето на Иван Асен Втори. Тук се намират едни от най-забележителности писмени паметници - Омуртаговата, Анесовата и Граничната колони.
Със сигурност посрещането на 2017 г във Велико Търново ще Ви даде възможност да се потопите в романтиката на красивия и живописен Търновград, носещ духа на една отминала и славна епоха от историята на България.

Добавете вашата обява в секцията "Горещи предложения за посрещане на нова година във Велико Търново". Кликнете тук за повече информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще се радваме да чуем и Вашето мнение за тази дестинация. Очакваме коментарите Ви тук.